Hüseyin ESENDEMİR
İlkokulda okurken “Müzik nedir?” diye sorulduğunda, “Kulağa hoş gelen sese müzik denir.”diye cevaplardık. Zaman içerisinde bu tarifin doğru olmadığını öğrendik ama unutmadık. Kime sorarsak soralım, “Kuzu sesi nasıl?” diye, herkes beğendiğini söyler ama hiç kimsenin evinde sadece kuzu sesinden yapılma müzik kaseti yoktur. Kuzu sesi kulağa hoş gelir. O kadar.
Türkiye’de Cumhuriyet döneminde uygulanan halkçı,devletçi ve planlı ekonomiden uzaklaşılıp “Küçük Amerika” hayalleri ile siyasi ve ekonomik olarak ABD’ye bağımlı hale gelmeye başlanmasıyla birlikte her alanda yıkım da başlamıştır. Geride bıraktığımız yetmiş yıl boyunca, ülkenin değerleri birer ikişer satılmış ve ülke borç batağına saplanmıştır. Sonuç olarak üreten Türkiye, tüketen Türkiye olur. Tarım ülkesi Türkiye, buğday ithal etmeye başlar ve üst üste ekmeğe gelen zamlarla irkilir. Bir kg domates 20, patlıcan 30 ve salatalık 25 TL olur. Yazın yanan ormanlarınızı söndürmek için uçağınız olmaz. Kış günü, koca bir il günlerce elektriksiz kalır.
Ülkenin bu hale gelmesi ile ilgili, sıradan insanlar dahi kendi hayatlarından çıkardıkları sonuçlara bakarak bir şeyler söylüyor. Bugünün görevi geçmişi tekrarlamak değil, sorunlara çözüm üretmektir. Sistem tıkanmıştır. Yarattığı sorunlara çözümü yoktur. Çözümün merkezi devrimci partilerdir. Devrimci partinin görevi, içinde bulunduğumuz krize çözüm bulmaktır. Kriz dönemleri, partilerin programlarının ve kadrolarının yönetme kabiliyetlerinin test edildiği dönemlerdir. Bu testlerden geçerek kitlelerle buluşur, kitleleri doğru bir şekilde yönlendirerek amaçlarına ulaşırlar.
Hiç kimse hayal peşinde koşmasın. Sistemin sahipleri, “Biz yönetemiyoruz, hele bir de sizin programınıza bakalım.” diye iktidarlarını size vermezler. Bir başka deyişle, ölümlerini seyretmezler. Tam tersine kendilerinii yaşatmak için yeni çareler arar ve kitleleri yeniden inandırmak için kulağa hoş gelen kuzu sesleri çıkarırlar. Şimdi de bizzat cumhurbaşkanı tarafından dillendirilen “Ekonomik Kurtuluş Savaşı” tabirine kimsenin itirazı olmaz. Konuşmaya bütün olarak baktığımızda mevcut sistemin kendini izole etme ve onarma çabası olduğunu görürüz.
Cumhurbaşkanı ve Maliye Bakanı tarafından yapılan açıklamalara bir bakalım.
Laik bir ülkenin yöneticilerinin açıklamaları! Bu bir tarafa.
Bu açıklamaları defalarca duyduk, okuduk. Yapılan açıklamaları başını sonunu kesip işimize geldiği gibi düzenlemek o açıklamaları yok etmez.
Açıklamaların Özeti
İşte size “Ekonomik Kurtuluş Savaşı”nin programı.
Kendisine devrimci diyen bir parti bunun neyine sahip çıkar? Emekten yana olan bir yayın organı bunu neden manşet yapar? Yaşımız genç. Herhalde zamanla öğreniriz!
Kurtuluş Savaşı, ülkenin bağımsızlığını ve her türlü zenginliğini korumak için emperyalizme karşı verilmiştir. Ekonomik alanda somutlaşmış hali ise piyasa ekonomisine karşı milli ekonomiyi savunmaktır. Atatürk’le, İlke ve Devrimleri ile sürekli hesaplaşma içinde olan, Tek Parti Dönemi söylemi altında her türlü melanetin başı olarak Atatürk’ü gösteren, kendisine dini uygulamaları referans alarak serbest piyasa ekonomisinin kurallarını uygulayacağını ilan edenlerin yapacağı savaş; olsa olsa piyasa ekonomisini kurtarma savaşı olur. Ötesi, salt kuzu sesinin müzik olduğuna inanmak olur ki, kime hizmet edeceğini de söylemeye gerek yok.
Gerçekçi olalım. Ayaklarımız yer basılı olsun. İçinde bulunduğumuz vahim durumun yaratıcılarından olan bir yönetimin, bu ülkeyi düzlüğe çıkaracağının inandırıcı bir yanı yoktur. Ekonomik kriz, toplumun her kesimini etkilemektedir. İktidar, yapılan düzenli zamlarla serbest piyasa ekonomisini ayakta tutma peşinde. Durgun sularda kürek çekme zamanı geride kaldı. Dalgalar yükselmekte ve kıyılara sert vurmaktadır. Toplumun tüm katmanları bir çıkış aramaktadır. Mevcut sistemin bir çıkış programı yoktur. Devrimci bir partinin önderliğine hiç bu kadar ihtiyaç duyulmamıştı. Unutmayalım. Devrimci bir parti böyle günler için vardır.
GÜNDEM
02 Aralık 2023UNCATEGORİZED
02 Aralık 2023EKONOMİ
02 Aralık 2023EKONOMİ
02 Aralık 2023GÜNDEM
02 Aralık 2023GÜNDEM
02 Aralık 2023SPOR
02 Aralık 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.