DOLAR 19,1068 0.04%
EURO 20,6556 0.15%
ALTIN 1.203,900,28
BITCOIN 514780-3,52%
Gaziantep
14°

PARÇALI AZ BULUTLU

02:00

İMSAK'A KALAN SÜRE

Sömürgelerin Truva Atı şirketleri

Sömürgelerin Truva Atı şirketleri

ABONE OL
Ekim 17, 2021 01:33
Sömürgelerin Truva Atı şirketleri
1

BEĞENDİM

ABONE OL

MEHMET AKKAYA

78’den 74.020’ye büyük işgal! -2

Sömürgelerin Truva Atı şirketleri

Yabancı tekellerin vatan topraklarımızı işgali, sadece ikram edilen kamu kurumlarını ele geçirmekle, rekabete dayanamayan özel şirketlerin ensesine çökmekle olmamıştı. 

Ulusal ekonomiyi, yerli üretimi ve yerli şirketlerimizi korumak için yabancı tekellere konulan sınırlamaların kaldırılması, hatta yerli şirketlerimizin aleyhine özel imtiyazlar da verilmesi, bütün duvarlarımızdan yıkılmasına ve görülmemiş düzeyde bir işgalin gerçekleşmesine yol açtı.

İşgal öyle bir noktaya geldi ki, sektörlerimizin büyük kısmına egemen oldular, yerli şirketlerimiz ayaklar altında kaldı, iflas ettiler, nefes alamaz oldular, yutuldular yok edildiler.

1980 yılında Türkiye’deki yabancı şirket sayısı sadece 78 iken, 2002 yılı Haziran ayına, ANAP-DSP-MHP hükümetinin son aylarına geldiğimizde 6 bin 683’e çıkarılmıştı.

2021 yılı Haziran atında ise bu sayı, tam 74.020’ye çıkarıldı.

Türkiye’yi işgal eden bu yabancı şirketlerin özelliklerini incelemeye başladığımız önceki yazının devamı olarak bu yazıda, emperyalist ülkelerin Truva atlarına göz atacağız.

EMPERYALİZMİN TAŞERONU ÜLKELER VE ŞİRKETLERİ

Truva atı, sömürgeler ya da taşeronlar üzerinden işgal denince de ilk akla gelmesi gereken, elbette ki İngiltere ve sömürgeleri olmalıdır.

İngiliz emperyalizmi, kendisi bizzat 3.227 şirketle topraklarımızı işgal etmekle kalmamış.

Hollanda kraliyetinin bizzat kendisi 3.009 şirketi ile topraklarımızı işgal etmekle kalmamış.

 Fransız emperyalizmi de bizzat kendi tabiiyetine ait 1.618 şirketle ülkemizi işgal etmekle kalmamış.

Ticaret Bakanlığı’nın 30.06.2021 tarihli “Türkiye’de Faaliyette Bulunan Yabancı Sermayeli Firmalar Listesi”nde görülen o ki, bu emperyalist ve sömürgeci devletler, sömürgeleri olan denizaşırı küçücük adalarda kurdukları şaibeli şirketlerle de işgallerini katmerlemişler.

Türkiye için utanç verici durum şu ki, yeryüzünde devlet olarak tanınmayan, statüleri ile emperyalizmin sömürgesi, üstelik bizim Anadolu’daki bir ilçemizin hudutları ve nüfusu kadar bile olmayan fason toprakların bile ekonomik işgaline uğratılmışız.

Gelin bu içler acısı duruma birlikte bakalım;

1-) İngiliz sömürgeleri

İngiliz Jersey Adaları

 İngiltere ile Fransa arasındaki Manş Denizi’nde, İngiltere ile Fransa’nın hakimiyet savaşı yaptığı adalar grubu. Hala İngiliz sömürgesi olan, 912 kilometre yüzölçümü ile Yalova ilimizden azıcık büyük, 107 bin nüfusu ile Bartın ilimiz kadar olan bu sömürge bile, topraklarımızda 36 şirket bulunmaktadır.

İngiliz Virjin Adaları

İngiliz emperyalizminin Kraliyet İngiltere’si dışında, şirket göndererek iç piyasamızı işgal ettiği üçüncü sömürge bölgesi İngiliz Virjin Adaları’dır. Karaip denizinde, İngiltere ve İspanya’nın sömürge savaşı verdiği köle ticareti döneminden kalma İngiliz sömürge adaları. 153 kilometrekare yüzölçümü olan, 20 bin kişilik nüfusu ile Yalova İlimizin Çınarcık ilçesi kadar bile olmayan bu İngiliz sömürgesinin Türkiye’mizin ulusal pazarlarında cirit attırdığı şirket sayısı tam 215 adettir.

Cebelitarık, ya da Cebeli Tarık, 

Avrupa’nın batısındaki İber Yarımadası’nın güney ucunda bir İngiliz sömürgesi. Akdeniz’i Atlantik Okyanusuna bağlanan boğazı kontrol eden oldukça stratejik bir konuma sahiptir. 6.7 kilometrekare yüzölçümüne, 33.691 kişilik (2020 yılı nüfusu) nüfusuna rağmen bu sömürge, Türk devleti’nin topraklarında Cebeli Tarık ruhsatıyla tam 13 şirket bulundurmaktadır.

İngiltere Hint Okyanusu Toprakları

Bu adla, böyle bir sömürge varmış meğer. Ticaret Bakanlığı, bu sömürgenin 1 şirketi ile topraklarımızda olduğunu açıklıyor. 

Bermuda

Sömürge dönemindeki köle ticareti, yağmalar, korsanlar diyarı Karaip körfezinin başka bir adalar grubu.  İngiliz emperyalizminin denizaşırı sömürgelerinden biri olan Bermuda, toplam 53,3 kilometrekare yüzölçümü olan irili ufaklı 150 adadan oluşmaktadır. Ege denizindeki Yunanistan’ın işgal ettiği bizim 150 adadan bile küçük. 2020 yılındaki nüfusu ise 64 bin. Bu sömürge, topraklarımızda tam 12 şirketle cirit atmaktadır.

Guernsey

Manş Denizi’nde, Normandiya kıyılarındaki başka bir İngiliz sömürgesi. 65 kilometrekarelik bu İngiliz sömürgesi ada, 9 şirket ile topraklarımızda.

Kanal Adaları

Bu da Manş denizinden, bu da Normandiya kıyılarından bir takımada. Jersey, Alderney, Guernsey, Sark adalarının toplam yüzölçümü 194 kilometrekare, 149.800 (2020 yılı) olan toplam nüfusu ile yine bir ilçemiz kadar İngiliz sömürgesi. Bu sömürgenin topraklarımızdaki şirket sayısı ise 6.

Anguilla

Korsan diyarı sömürge körfezi Karayipler’de başka bir İngiliz sömürgesi. Nüfusu 15 bin ama bu sömürgenin de 2 şirketi var toprağımızda.

Turks Ve Caıcos Adaları

Adındaki “Turks” sözünün, adanın geçmişindeki Türklerden esinlendiğine dair de rivayetin bulunduğu bu Karaip diyarının iki takımadası, 2020 tarihindeki 38.718 nüfusu ile bu İngiliz sömürgesinin de 1 şirketi bulunmaktadır.

St. Helena

Saint Helena, adını Bizanslı Azize Helena’dan alan, Atlas Okyanusu’nun güneyindeki volkanik tabanlı İngiliz sömürgesi. 121,7 kilometrekare nüfusu, 10 bin bile olmayan nüfusuna rağmen bu sömürge adanın bile 1 adet şirketi var ülkemizde.

2- ) Hollanda sömürgeleri

Holanda. Ame. Ülk

Ticaret Bakanlığı’nın yayınladığı yabancı şirket listesinde, “Holanda. Ame. Ülk” diye bir ülkeden söz edilmektedir. Noktalama işaretleriyle kısaltılmış bu ülke neresidir, nedir, bulamadım. Birleşmiş Milletlere üye ülkeler arasında da rastlamadım. Sadece başındaki “Hollanda”nın kısaltmasız yazılmasının yeterli görüldüğü bu diyar, anlaşılan odur ki Hollanda Kraliyet devletinin sömürgesidir. Ancak, açık adının bile tam yazılmasına tenezzül edilmeyen, ciddiye alınmayan bu diyar, topraklarımızda tam 32 şirketi ile iç pazarımızı işgal etmiştir.

Hollanda Antilleri

-Karaip Denizi’ndeki başka bir sömürge adaları topluluğu. 999 kilometrelik yüzölçümü ile iki adalık bu diyar, “Hollanda Antilleri” denilen Hollanda Kraliyetinin bu  sömürgesi, 9 şirketle ulusal pazarımızda dolaşmaktadır.

3-) Fransa sömürgesi

Fransız Guyanası 

-Fransız emperyalizminin köle ticareti döneminde kullandığı önemli köle üslerinden, bütün adanın adeta hapishane gibi kullanıldığı ada zindanlarından biridir Fransız Guyanası. Güney Amerika’da, Brezilya’nın burnunun ucundaki bu sömürge toprakları, vatanımızda 1 adet şirketle gezinmektedir.

KARA PARA DİYARLARI

Emperyalizmin kara para aklama diyarı İsviçre ve Avusturya idi. İkinci dünya savaşından sonra, finans sektörü küresel ölçekte daha da yayılınca, kara para diyarları çoğaldı. Kara paraya sınırsız özgürlük sağlayan yeni merkezler, kara para adaları türedi. Cayman Adaları, Man Adaları, en çok duyulanlardı.

Gelin ülkemizde cirit atan yabancı şirketlerin kaçının bu kara para adalarında kurulduğuna bakalım;

-Cayman Adaları: 50 şirket (Karayip denizinde Jamaika’nın kuzeybatısındaki 3 ada. 264 kilometrekare yüzölçümü, 65 bin nüfusu olan başka bir İngiliz sömürgesi.)

-St.Christopher&Nevi: 18 şirket (Saint Kitts ve Nevis Federasyonu, Karayipler’de iki adadan oluşan federal bir ülke.)

-Man Adası: 7 şirket (İngiltere ile İrlanda arasındaki denizde İngiliz sömürgesi ada)

-St. Vincent: 5 şirket ( Karaip denizinde 110 bin nüfuslu ada)

-Kesinleşmemiş Ülk.: 1 şirket. (“Kesinleşmemiş Ülk “adı Ticaret bakanlığının verdiği isimdir. Nedir, hangi ülkedir, neden kesinleşmemiş deniyor, meçhul.)

YABANCI ŞİRKETLERİN İRTİBAT BÜROLARI

Yabancı tekellerin, 74 bin 20’ye ulaşan şirketlerinin yanında 620 adet de irtibat büroları bulunmaktadır. Bu sayıyı da şirket yekûnuna eklemek lazımdır aslında.

30 Haziran 2021 tarihindeki 620 irtibat bürosuna ait bilgiler de, tıpkı şirket sayıları gibi Ticaret Bakanlığı’nın resmi sitesine aittir. Açıklanan irtibat büroları sayıları he hangi ülke kökenli olduklarına dair veriler şu şekilde;

-Almanya: 81 şirketin irtibat bürosu.

-İngiltere: 67 şirketin irtibat bürosu.

-ABD: 63 şirketin irtibat bürosu.

-Hollanda: 37 şirketin irtibat bürosu.

-Hong Kong: 33 şirketin irtibat bürosu.

-Güney Kore Cumhuriyeti: 29 şirketin irtibat bürosu.

-İtalya ve Japonya: 24’er şirketin irtibat bürosu.

-Birleşik Arap Emirlikleri: 23 şirketin irtibat bürosu.

-Çin Halk Cumhuriyeti ve Fransa: 22’şer şirketin irtibat bürosu.

-İsviçre. 17 şirketin irtibat bürosu.

-Belçika: 16 şirketin irtibat bürosu.

-Avusturya ve Singapur: 11’er şirketin irtibat bürosu.

-İsveç: 10 şirketin irtibat bürosu.

-İrlanda: 9 şirketin irtibat bürosu.

-İspanya: 8 şirketin irtibat bürosu.

-Kanada: 7 şirketin irtibat bürosu.

-Danimarka, Lüksemburg ve Macaristan: 6’şar şirketin irtibat bürosu.

-Kuveyt, KKTC, Rusya: 5’er şirketin irtibat bürosu.

-Malta, Norveç, Romanya, Suudi Arabistan: 4’er şirketin irtibat bürosu.

-Azerbaycan, Guernsey Adası, Hindistan, Polonya, Yunanistan, İsrail ve İran: 3’er şirketin irtibat bürosu.

-Ukrayna, Katar, Libya, İngiliz Jersey Adaları ve Çek Cumhuriyeti: 2’şer şirketin irtibat bürosu.

-Endonezya, İngiliz Virjin Adaları, Ürdün, Yemen, Yeni Zelanda, Tacikistan, Tayvan, Tunus, Slovakya, Slovenya, Sırbistan, Malezya, Kazakistan, Kolombiya, Lıchtensteın, Man Adası, Marshall Adaları, Lübnan, Portekiz, Estonya, Finlandiya, Güney Afrika Cumhuriyeti, Amerikan Virjin Adaları, Antıgua ve Barbuda, Arnavutluk, Avustralya, Bahreyn, Belarus, Bosna-Hersek, Monako, Bulgaristan ve Bermuda: 1’er şirketin irtibat bürosu.

*

Emperyalizmin askerlerinden, ekonomik cenderesinden, ülkeyi talan eden şirketlerinden vatanı kurtarmak için Kurtuluş Savaşı verilen, yüz binlerce ecdadın şehit olduğu ülkenin getirildiği durumdan bir kesiti İki bölüm halinde sunmaya çalıştım.

Anlayana sivrisinek az, anlamayana davul zurna az.

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.