3 Ekim 2021
Olmak ya da Olmamak
Mehmet Bedri Gültekin
Tasarruf, kaynak ve yatırım
Bir devletin ekonomisini geliştirmesi için yeni yatırımlar yapması, yatırım için de tasarruf yapması gerektiği temel bir ekonomi bilgisidir.
Kritik soru tasarrufun nereden yapılacağıdır. Ve bu konuda başlıca iki yaklaşım vardır:
AKP iktidarının birinci yaklaşımı temsil ettiği açıktır. Ve 20 yıllık uygulamaları ile bu konuda bugüne kadar Türkiye’yi yöneten hiçbir iktidarla kıyaslanmayacak ölçüde kamu kaynaklarını çarçur etmekte ve oluşan açığı, çalışan kesime daha fazla yüklenerek kapatmak politikasını izlemektedir.
AKP’nin pratiği
Her şeyi bir yana bırakalım; Cumhurbaşkanlığı bütçesinin yıllar içinde izlediği seyir, AKP’nin bu konudaki yaklaşımının en çarpıcı örneğidir.
AKP’den önceki son Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, yedi yıllık görev döneminde, toplam olarak 167 milyon Tl’lik bir bütçeyle çalıştı. Sonraki Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün sadece 2014 yılı bütçesi 200 milyon Tl, Tayyip Erdoğan’ın Cumhurbaşkanlığındaki ilk yılı olan 2015 bütçesi 397 milyon Tl oldu.
Yani Abdullah Gül bir yılda Ahmet Necdet Sezer’in yedi yılda harcadığından daha fazla harcadı.
Tayyip Erdoğan ise daha ilk yılında “İtibardan tasarruf olmaz diyerek” Ahmet Necdet Sezer’in yedi yılda yaptığı harcamanın iki katından daha büyük bir bütçeyle çalıştı.
Ki o zaman bilindiği üzere Türkiye hâlâ Cumhurbaşkanlığı sistemine geçmiş değildi. Yani Abdullah Gül ve Cumhurbaşkanlığının ilk döneminde Tayyip Erdoğan, Ahmet Necdet Sezer’le aynı durumdaydılar.
Cumhurbaşkanlığının 2021 yılı bütçesi 4 milyar Tl, Beştepe’nin günlük harcaması ise 10 milyon Tl’dir. Bütün bunlara Cumhurbaşkanı’nın, genel bütçenin binde beşi kadar olan örtülü ödeneği de eklediğimizde, yapılan harcamanın devasa boyutları ortaya çıkar.
İkişer, üçer veya daha fazla yerden maaş alan AKP milletvekilleri ve bürokratlar haberlerinden geçilmiyor. Devletten aldıkları bu maaşların toplamı yüzbinlerle ifade dilen kişilerin varlığı bir gerçektir. Hasta garantili hastaneler, yolcu garantili havalimanları, araba garantili otoyollar ve köprüler… Kamu kaynakları hiçbir zaman bu kadar aleni bir şekilde yağmalanmadı.
Bilindiği gibi iktidarın gözde işadamı Mehmet Cengiz bu yağmayı, kameralara yansıyan “Bu milletin anasını s. edeceğiz” sözleriyle özetlemişti!
Ayrıca Türkiye, sadece geçmişi ihya etmek için harcadığı kaynakları yatırıma ayırsa, sorunun önemli ölçüde çözüleceği de bir gerçektir.
Eskiden Türkiye’de bakanlıkların teftiş kurulları vardı. Maliye Bakanlığında ise Teftiş Kurulu’nun yanısıra Hesap Uzmanları Kurulu bulunuyordu. Devletin bütün icraatları ve özel kesim bu kurullar tarafından düzenli olarak denetleniyordu. AKP, bu kurulları 2011 yılında kaldırdı. Yerlerine ihdas edilen Devlet denetleme Kurulu Cumhurbaşkanına bağlı. Devlet Denetleme Kurulu yaptığı çalışmanın raporunu sadece Cumhurbaşkanına verir.
Sonuç, bugünkü tablodur.
Kaynak nereden sağlanacak
GÜNDEM
20 Mart 2023UNCATEGORİZED
20 Mart 2023EKONOMİ
20 Mart 2023EKONOMİ
20 Mart 2023GÜNDEM
20 Mart 2023GÜNDEM
20 Mart 2023SPOR
20 Mart 2023Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.